~~Nine-O Club~~

For Who's Born On 1990
 
::Homepage::::Homepage::  HomeHome  Gallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Share | 
 

 TIPS HILANGKAN JERAWAT

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: TIPS HILANGKAN JERAWAT   Wed Mar 19, 2008 12:28 pm

hu3.... ni aku tjukan...
khas kpd yg ingin m'jga kehalusan n kcantikan muka....
tp mlas nk bli2 produk2 yg mmg kdg2 xm'muaskan...
xrugikan cuba cra tradisional..
yg s'mmgnya mudah siot!!
ada byk cra...
pli la mn2 kat bwa ni...
lalalala..... chayork2!! lol!



Petua 1 : Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan.

Petua 2 : Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Amalkan selama seminggu.

Petua 3 : Ambil 10 helai daun sireh muda, Bersihkan dan tumbuk lumat. Muka hendaklah dibersihkan dengan air suam dan sapukan sireh pada muka terutama di bahagian bekas jerawat. Biarkan kira-kira setengah jam atau hingga kering. Cuci muka bersih-bersih dan lap kering. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 4 : Selain daripada ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga juga boleh digunakan untuk menghilangkan tanda hitam parut jerawat di muka. Caranya ialah dengan mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk dan air secukupnya. Pupukkan adunan tersebut di tempat tanda hitam parut jerawat di muka anda setiap hari atau setiap malam sebelum tidur. Campuran kisaran pegaga dan bedak sejuk tersebut boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan memasukkannya ke dalam botol yang kering.

Petua 5 : Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Esoknya, cucilah dengan air suam.

Petua 6 : Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 7 : Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam.


P/S: klu sume 2 xb'ksan gak.. adess, baik korg g kikis ngan piso je ar!! lol!
Back to top Go down
MYZA XURY
New User
New User


Number of posts: 7
Location: perak
Age: 18
Registration date: 2008-02-28

PostSubject: Re: TIPS HILANGKAN JERAWAT   Wed Mar 19, 2008 4:50 pm

haha...aku suke....mak aku kate tumbuk kayu manis...
dah jadi serbuk korang campurkan dengan bedak sejuk....huhu...gereti licin muke korang.... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Dozen
Active User
Active User


Number of posts: 373
Age: 24
Location: Kuala Lumpur
Age: 18
Registration date: 2008-02-27

PostSubject: Re: TIPS HILANGKAN JERAWAT   Wed Mar 19, 2008 6:13 pm

Dlu2 masa muda2 byk gaks jerawat tumbuh so ada lew men picit2 pstu tggl bekas. Msa form 3 mke agak parah gaks dgn parut2 yg ada tp bilew dh form 4 mke dh bersih coz parut tu hilang cndiri then jerawat baru pown tkde tmboh cma kdg2 ada gaks. Ada lew krim yg sy pki tp lgi 1 secret klu sapew pgi Langkawi beli minyak gamat sbab minyak tu mmg btol2 mujarab >,<
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/dozenrox
munirah90
Addicted
Addicted


Number of posts: 209
Age: 23
Location: cheras
Age: 18
Registration date: 2008-04-18

PostSubject: Re: TIPS HILANGKAN JERAWAT   Fri Apr 18, 2008 3:17 pm

bnyak nyer nk kne bwt..
mls plak..
aku klau ade jrawat aku biakn je..
tp klau yg kck2 tu..xleh control diri la..
msti nk picit..
tp nseb baik aku ni..jrawat jnis asl tmbuh je, cpt je ilang..
parut dye pemalu sket nk klua..haha..
ms darjah 6 je la..jrawat aku plg kritikal :p
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/bongek90
munirah90
Addicted
Addicted


Number of posts: 209
Age: 23
Location: cheras
Age: 18
Registration date: 2008-04-18

PostSubject: Re: TIPS HILANGKAN JERAWAT   Sat May 03, 2008 2:39 pm

MYZA XURY wrote:
haha...aku suke....mak aku kate tumbuk kayu manis...
dah jadi serbuk korang campurkan dengan bedak sejuk....huhu...gereti licin muke korang.... Very Happy

kulit kayu manis?? pdih...xthn ah..aritu mkck aku ajak tman dye pkai bnde tu..bru ltak aku da bsuh..haha..perit muke aku..xpe ah aku x lawa pn..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/bongek90
 

TIPS HILANGKAN JERAWAT

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» MINTA PETUA HILANGKAN PARUT
» =obat Jerawat=& Obat Penyakit Lain, Liat Dulu Ya
» Tips UPSR 2010- Bahasa Inggeris SJK
» Calmovil Hemorrhoid Remedy - Tips On Just How To Deal With Hemorrhoids
» Tips on putting 3 slot affix on weapon (including Soul)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
~~Nine-O Club~~ :: Kedai Kopi :: Tipz Corner-