~~Nine-O Club~~

For Who's Born On 1990
 
::Homepage::::Homepage::  HomeHome  Gallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Lelaki Haram Bergelang Tangan

Go down 
AuthorMessage
Guest
GuestPostSubject: Lelaki Haram Bergelang Tangan   Mon Apr 28, 2008 9:32 pm

Kejahilan dan kedangkalan untuk tidak mendalami ilmu agama boleh menyebabkan seseorang itu terikut-ikut dengan tindakan, ketrampilan cara hidup orang bukan Islam. Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan.

Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini. Hakikatnya banyak cara lain yang boleh digunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah SWT. Apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan walaupun untuk tujuan kesihatan telah ditegaskan oleh Rasullulah SAW:

Hadith Imran bin Hussein RA, bahawasanya Rasullulah SAW telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan. "Apakah bendanya ini?" Lelaki itu berkata, "Ia adalah gelang perubatan." Rasulullah bersabda, "Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan), buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya."
(Hadis Sahih Riwayat Imam Ahmad).


Pemakaian gelang pada hari ini melibatkan ustaz-ustaz, pegawai-pegawai kerajaan, menteri-menteri. Sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam. Di Malaysia, trend ini bermula dengan gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah. Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah dikenali atau sebarang kes hilang, kemalangan dsb.

*Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki*:-
1) Gelang Kayu Kokka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)


*Jenis-jenis gelang yang diharuskan*:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yang telah ditangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.*Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini*. Wallahua'lam.
Back to top Go down
 
Lelaki Haram Bergelang Tangan
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» BLOG REPORT: "Little hands" (Down's syndrome)
» Eid Takbir from Al-Haram - Makkah

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
~~Nine-O Club~~ :: Kedai Kopi :: Islamik Corner-
Jump to: