~~Nine-O Club~~

For Who's Born On 1990
 
::Homepage::::Homepage::  HomeHome  Gallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Menguap Menurut Islam

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Menguap Menurut Islam   Tue Apr 29, 2008 10:35 pm

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya. (Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka." Riwayat Imam Muslim

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu. " Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin." Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

4. Sunat ketika bersin mengucapkan
"Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah" .

5. Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Sekian, wallahu a'lam
Back to top Go down
kuceng
New User
New User


Number of posts : 20
Age : 26
Location : perak
Age : 17++
Registration date : 2008-03-29

PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Tue Jun 10, 2008 4:14 pm

cekgu aku ckap kite nguap pasal nak dpt lebey oksigen..
Back to top Go down
View user profile
ameeroz
Moderator
Moderator


Number of posts : 916
Age : 26
Location : melaka
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Tue Jun 10, 2008 4:25 pm

itu mngikut sains + kewarasan akal, mmg rr cmtu....

_________________
aku sesat...
hmm... i think so...
help me pliz...?



my new num...
.-0176652669-
sory sgt2 klu b4 dis
ada yg xd balas msj nya...
maaf d minta...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ezatameer
Lah
Admin
Admin


Number of posts : 430
Age : 26
Location : Rawang City~Bangi
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Tue Sep 30, 2008 9:41 am

aku rase....

mase menguap tu elok tutup pakai belakang tapak tangan kiri
sambil ucap a-uzubillahhiminashaitonnirojim......

_________________
PERHATIAN KEPADA AHLI 90BORN....SELEPAS REGISTER ANDA DIGALAKKAN MEMPERKENALKN DIRI DI TOPIC PERKENALKAN DIRI....DGN INI AHLI 90BORN YG LAIN DAPAT MENGETAHUI TENTANG DIRI ANDA DGN LEBIH MUDAH....TERIMA KASIH....

Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/brotherlah
HarzalTheViolet
Super Active User
Super Active User


Number of posts : 498
Age : 26
Location : ~: The Land That Never Was :~
Age : 18
Registration date : 2008-04-01

PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Wed Oct 01, 2008 10:58 pm

yup2...

2 yg aku blaja psl time tu setan mmg suke tgk kite menguap
Back to top Go down
View user profile
homealone
New User
New User


Number of posts : 4
Age : 26
Location : Atas Bumi
Age : 20
Registration date : 2010-11-20

PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Mon Nov 22, 2010 6:10 pm

tol2..kalo menguap tu jgn lupe tutup mulut n istigfar..
buruk bonar rupe menguap besar2 pastu tak tutup mulut..
masuk 10 biji lalat kang baru tau..hoho
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Menguap Menurut Islam   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Menguap Menurut Islam
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» MENYUSUI LELAKI DEWASA MENURUT ISLAM
» Bentuk bumi menurut Islam vs kristen dan agama kafir lainnya
» Kisah Loo Jo Yee Gadis Cina 17 Tahun Peluk Islam (bahasa Melayu)
» bentuk bumi datar (merger "menurut al quran)
» JEHOVAH WITNESSES...SAKSI YEHUWA

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
~~Nine-O Club~~ :: Kedai Kopi :: Islamik Corner-
Jump to: