~~Nine-O Club~~

For Who's Born On 1990
 
::Homepage::::Homepage::  HomeHome  Gallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Psl PTPTN

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next

PTPTN Membebankan???
Ya
33%
 33% [ 3 ]
Tidak
33%
 33% [ 3 ]
Entah
33%
 33% [ 3 ]
Total Votes : 9
 

AuthorMessage
HyperPlasma
Admin
Admin


Number of posts : 938
Age : 26
Location : Alor Star
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Psl PTPTN   Sat Mar 01, 2008 11:48 am

weh...aku nk nshat ar..jgnla amek ptptn..bhya..dia da bunga dia...so cdgan aku..amekla scholar ship laen..cri sboley2nyer...klu dh xde sgt..mksd aku last way..amekla..tp mmg pyhla ptptn...xcye tnye spe yg dh pnjm..mcm along seyh..

_________________
Admin


Back to top Go down
View user profile http://90born.forumotion.com
tuyuk
Motivated
Motivated


Number of posts : 180
Age : 26
Location : Kelantan
Age : 18
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Sat Mar 01, 2008 10:04 pm

aku sokong ko admin!!
mmg pun...tp cmne ehs..
scholarship nie macam kita kene tipah tertipu jugak ar.
kalo x,xdpt nnt.
aiyaa..aku jenis honest.
har3..
amek result ni pun kena bwk 1K. cian kat parents aku..
hua3..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/suecuk
Dozen
Active User
Active User


Number of posts : 373
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Mar 06, 2008 3:16 pm

Klu PAS/PKR mnank PTPTN dihampuskn. So apew lgi Undi lew BA >,<
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/dozenrox
Lah
Admin
Admin


Number of posts : 430
Age : 26
Location : Rawang City~Bangi
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Mar 06, 2008 5:10 pm

tuyuk wrote:
aku sokong ko admin!!
mmg pun...tp cmne ehs..
scholarship nie macam kita kene tipah tertipu jugak ar.
kalo x,xdpt nnt.
aiyaa..aku jenis honest.
har3..
amek result ni pun kena bwk 1K. cian kat parents aku..
hua3..

knaper bawak 1k?..

_________________
PERHATIAN KEPADA AHLI 90BORN....SELEPAS REGISTER ANDA DIGALAKKAN MEMPERKENALKN DIRI DI TOPIC PERKENALKAN DIRI....DGN INI AHLI 90BORN YG LAIN DAPAT MENGETAHUI TENTANG DIRI ANDA DGN LEBIH MUDAH....TERIMA KASIH....

Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/brotherlah
Lah
Admin
Admin


Number of posts : 430
Age : 26
Location : Rawang City~Bangi
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Mar 06, 2008 5:10 pm

Dozen wrote:
Klu PAS/PKR mnank PTPTN dihampuskn. So apew lgi Undi lew BA >,<


ko memandai jer....

sempat promot plak tuh...

_________________
PERHATIAN KEPADA AHLI 90BORN....SELEPAS REGISTER ANDA DIGALAKKAN MEMPERKENALKN DIRI DI TOPIC PERKENALKAN DIRI....DGN INI AHLI 90BORN YG LAIN DAPAT MENGETAHUI TENTANG DIRI ANDA DGN LEBIH MUDAH....TERIMA KASIH....

Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/brotherlah
enginerd_182
Moderator
Moderator


Number of posts : 439
Age : 26
Location : selangor
Age : 18
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Sun Apr 20, 2008 8:02 pm

PTPTN AKA PTPTPOO
Back to top Go down
View user profile
azyana
Moderator
Moderator


Number of posts : 910
Age : 26
Location : Lumut
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Sun Apr 20, 2008 8:02 pm

PTPTPOO??

_________________

' jadilah diri sendiri maka kita tahu siapa diri kita '
Back to top Go down
View user profile http://dyanaazyana.blogspot.com
enginerd_182
Moderator
Moderator


Number of posts : 439
Age : 26
Location : selangor
Age : 18
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Sun Apr 20, 2008 10:18 pm

mksud aku PTPTipu
Back to top Go down
View user profile
Dozen
Active User
Active User


Number of posts : 373
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 2:38 pm

Mna tk tertekan kwnk klu pinjam coz dye pnya cara klu kwank pinjam Rm1 kwnk kna bayar Rm1.50. Cba kwnk pkir klu course tu amik dlm Rm25 ribu? Bapew agaknya nk kna bayar erk. Tk tersemput kwnk nk bayo dgn kerja pown tk confirm dpt dgn gaji base yg ceput then harga barang makin naik Shocked
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/dozenrox
aans_wer
Moderator
Moderator


Number of posts : 753
Age : 26
Location : terengganu
Age : 18
Registration date : 2008-03-08

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 7:01 pm

a'aa tol tuh...

_________________
Back to top Go down
View user profile
azyana
Moderator
Moderator


Number of posts : 910
Age : 26
Location : Lumut
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 7:28 pm

skang ni aku dgr, PTPTN punyer interest 4%. Mksudnyer, klu korg RM20,000 korg kne byar blk RM40,000.. aisehh.. scratch

_________________

' jadilah diri sendiri maka kita tahu siapa diri kita '
Back to top Go down
View user profile http://dyanaazyana.blogspot.com
ameeroz
Moderator
Moderator


Number of posts : 916
Age : 26
Location : melaka
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 7:31 pm

huh! byk tu...
erm...
aku agak kureng taw rr psl pnjaman2 ni....
klu ptptn agak mahal....
korg ada x cadangan lain utk pnjaman pmbelajarn...
al-maklum la, org cm aku ni...kureng layak nk dpt biasiswa...

_________________
aku sesat...
hmm... i think so...
help me pliz...?



my new num...
.-0176652669-
sory sgt2 klu b4 dis
ada yg xd balas msj nya...
maaf d minta...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ezatameer
aans_wer
Moderator
Moderator


Number of posts : 753
Age : 26
Location : terengganu
Age : 18
Registration date : 2008-03-08

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 7:36 pm

huh tol tuh...

ak pown nk tnya soklan smew

_________________
Back to top Go down
View user profile
azyana
Moderator
Moderator


Number of posts : 910
Age : 26
Location : Lumut
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 8:21 pm

kwn aku ckp wat pinjaman MARA lagi untung.. dier takde interest.. tp x tau la..

_________________

' jadilah diri sendiri maka kita tahu siapa diri kita '
Back to top Go down
View user profile http://dyanaazyana.blogspot.com
ameeroz
Moderator
Moderator


Number of posts : 916
Age : 26
Location : melaka
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Mon Apr 21, 2008 8:50 pm

yeke??
selain MARA??
ada x yg lain??

_________________
aku sesat...
hmm... i think so...
help me pliz...?



my new num...
.-0176652669-
sory sgt2 klu b4 dis
ada yg xd balas msj nya...
maaf d minta...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ezatameer
tuyuk
Motivated
Motivated


Number of posts : 180
Age : 26
Location : Kelantan
Age : 18
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Tue Apr 22, 2008 12:09 am

ye ke mara xde intst?
cm ad jew akak n abg aku tuh.
hrmm..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/suecuk
syazzwan
New User
New User


Number of posts : 14
Age : 26
Location : Sibu
Age : 18
Registration date : 2008-02-29

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Tue Apr 22, 2008 12:32 am

MELAKA 18 April - Kajian terperinci perlu dibuat bagi menjelaskan status caj perkhidmatan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sama ada ia menepati kehendak hukum syarak atau riba.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, walaupun urusan PTPTN di bawah Kementerian Pengajian Tinggi, namun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kerap dihujani pertanyaan mengenainya yang menuntut penjelasan umum.

Katanya, mereka juga mempertikaikan mengapa wang kerajaan mesti dikenakan caj khususnya golongan pelajar yang belum mendapat pekerjaan tetapi sudah diarah membayar semula pinjaman PTPTN.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar Jawatankuasa Muzakarah Ahli-Ahli Majlis Penasihat Syariah Institusi Kewangan membuat kajian atau pendapat berhubung perkara tersebut bagi menjelaskan perkara itu.

''Pendapat mengenainya perlu dibuat melalui beberapa fakta dari sumber yang terdapat dalam al-Quran atau hadis ataupun pemikiran ulama terdahulu dan juga teladan timbul daripadanya,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Ahli-Ahli Majlis Penasihat Syariah Institusi Kewangan di Malaysia di sini malam tadi.

Isu caj perkhidmatan yang dikenakan terhadap peminjam PTPTN mula ditimbulkan pada Disember tahun lalu melalui surat pembaca dalam ruangan Forum Utusan Malaysia.

Berikutan itu, PTPTN menyatakan pendirian tidak akan melupuskan caj perkhidmatan kerana kos tersebut digunakan untuk menampung faedah yang dikenakan terhadap pemberi pinjaman terutama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Ahmad Zahid berkata, biarpun PTPTN sudah membuat penjelasan berhubung perkara itu, namun masih ada pihak mempertikaikannya.

Sehubungan itu, katanya, perlu ada bukti yang menyatakan caj perkhidmatan PTPTN bukan merupakan caj berbentuk faedah tetapi caj kepada perkhidmatan yang diberikan.

''Bagaimanapun, pada hemat kerajaan, caj yang dikenakan masih rendah dan munasabah.

''Ia bukan faedah kepada peminjam tetapi lebih kepada caj perkhidmatan untuk menampung sebahagian daripada kos pengendalian wang PTPTN,'' katanya.

Jelas beliau, golongan yang mempertikaikan mungkin sengaja mencari alasan untuk memprotes dengan tidak mahu membayar caj faedah.


Rujukan : Utusan Malaysia
http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0419&pub=utusan_malaysia&sec=dalam%5Fnegeri&pg=dn_09.htm&arc=hive
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/wan23
aans_wer
Moderator
Moderator


Number of posts : 753
Age : 26
Location : terengganu
Age : 18
Registration date : 2008-03-08

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Wed Apr 23, 2008 11:36 pm

tp 4 my opp..

xkn r...caj perkhdmtn byk gler cam tuh...

heran ak

_________________
Back to top Go down
View user profile
Dozen
Active User
Active User


Number of posts : 373
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Wed Apr 23, 2008 11:40 pm

Aku dh kta undi PKR kwank degil wakaka lol!


Ni undi DSAI utk 100 Time Finalist :
http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1725112_1723512_1724577,00.html


Last edited by Dozen on Wed Apr 23, 2008 11:49 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/dozenrox
aans_wer
Moderator
Moderator


Number of posts : 753
Age : 26
Location : terengganu
Age : 18
Registration date : 2008-03-08

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Wed Apr 23, 2008 11:45 pm

ak da undi

<<<<nk tunjk cam ak sentiasa skg dozen...ahaks~

_________________
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Apr 24, 2008 12:09 am

senang2 msuk institusi perguruan...
xya ko nk pinjaman daaa....
dia bg sume free n lg special ko yg dpt duit...
hu3... tp abes study... wajib trma kja guru...
klu xmo... byar ganti rugi blik...
hu3....
Back to top Go down
syazzwan
New User
New User


Number of posts : 14
Age : 26
Location : Sibu
Age : 18
Registration date : 2008-02-29

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Apr 24, 2008 1:29 am

PTPTN mmg takde unsur riba..
kenyataan ni mmg diakui oleh aku yang ade tgk brite TV3 td..
so,takyah nak pertikaikan lagi sal PTPTN ni..
muak dah
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/wan23
Dozen
Active User
Active User


Number of posts : 373
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Age : 18
Registration date : 2008-02-27

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Apr 24, 2008 1:34 am

Nk kta riba bank dgn credit card pown ada riba so mmg tk bley dptekaikn lgi cma PTPTN ni mmg mnyusahkn peminjam. Cba kwnk bayangkn klu diploma dlm Rm20 ribu pstu kna bayar plak lbey kwang Rm40ribu mcm tu. Sdangkn gaji dak diploma base pown dlm Rm1500. Mmpu k nk byar blik? Klu ijazah pown dh terseksa nk bayo apew ntah lg dak2 diploma. Sbab tu skank byk kes student just blajar smpi tahap diploma only Wink



P/S: 5 tahun nnti kwank dh 21 pgi daftar jdi pengundi pstu ramai2 undi PKR. Tolak kerajaan wahaha Razz
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/dozenrox
ameeroz
Moderator
Moderator


Number of posts : 916
Age : 26
Location : melaka
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Apr 24, 2008 11:55 am

ok2...cukup la gadoh2 ni...
x kemana pn akhir nye....
ok2...

(lari topik sket je...)
alang2 dh ckp pasal riba ni....
ni aku nk gtaw sket la...

prbincangan bersama Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman (UZAR)

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN RIBA DALAM ISLAM?

Mudahnya riba boleh dibahagikan kepada dua (2) iaitu :

1) Riba Ad-Duyun ( Muncul dari Hutang) : Iaitu kadar lebihan faedah (Riba) yang terhasil disebabkan tempoh.
Ia pula terbahagi kepada dua (2) jenis, iaitu :


a- Riba al-Qardh : Iaitu kadar atau sebarang manfaat tambahan yang lebih dari jumlah pinjaman pokok yangmana ianya telah disyaratkan di awal kontrak pinjaman (loan contract), dikenakan oleh pemberi pinjam kepada peminjam.

b- Riba al-Jahiliyyah : Iaitu kadar atau sebarang manfaat tambahan lebih dari jumlah pinjaman pokok yang dikenakan akibat si peminjam gagal membayar jumlah pinjaman yang ditetapkan pada tempoh yang telah dipersetujui. Akibatnya si pemberi pinjam akan mengenakan kadar denda ke atas si peminjam kerana minta tangguh pembyaran hutang atau gagal membayar hutang dalam waktu yang ditetapkan.

2) Riba al-Buyu' (Muncul dari Jual Beli Barangan Ribawi) :

Keterangannya : Iaitu
ketidaksamaan pada berat atau kuantiti pertukaran dua item ribawi atau
pertukarannya di buat secara tangguh.
Ia pula terbahagi kepada dua (2) jenis iaitu :-


a- Riba An-Nasak
: Iaitu berjual beli atau bertukar antara dua item Ribawi yang SAMA
JENIS secara tangguh (tidak disempurnakan dalam satu masa).


Contohnya :- 5 gram emas di jual dengan harga RM200; atau RM3,800 dijual dengan harga USD1,000 secara tangguh

Riba akan muncul apabila
transaksi di atas berlaku secara tangguh. Dalam konteks semasa, Riba
akan berlaku apabila wanita masa kini membeli emas secara tangguh.

Ia adalah termasuk di dalam Riba An-Nasak.



b- Riba al-Fadhl
: Iaitu berjual beli atau bertukar antara dua item Ribawi yang SAMA
JENIS dengan berbeza kadar berat (jika dijual secara timbang) atau
kuantitinya (jika dijual secara bilangan kuantiti).Contohnya : Menukar 5 gram emas (jenis 916 ) dengan 6 gram emas (jenis kualiti 750) : HARAM kerana sepatutnya kedua-duanya 5 gram.


_________________
aku sesat...
hmm... i think so...
help me pliz...?



my new num...
.-0176652669-
sory sgt2 klu b4 dis
ada yg xd balas msj nya...
maaf d minta...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ezatameer
ameeroz
Moderator
Moderator


Number of posts : 916
Age : 26
Location : melaka
Age : 18
Registration date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Psl PTPTN   Thu Apr 24, 2008 11:59 am

sambungan.....


CERMIN : ADAKAH BENAR RIBA
HANYA TERDAPAT DALAM SISTEM PERBANKAN KONVESIONAL SAHAJA? BAGAIMANA
PULA DENGAN SISTEM PERBANKAN ISLAM? APAKAH IA JUGA TURUT TERPENGARUH
DENGAN UNSUR-UNSUR RIBA?

UZAR :Riba sememangnya di amalkan secara
berleluasa dalam perbankan konvensional, pinjaman along dan juga dalam
semua institusi kewangan yang tidak mempunyai majlis penasihat Shariah.


Adapun
Bank-bank Islam, setakat ini mereka telah mengubah semua kontrak atau
aqad yang digunakan agar riba dapat dijauhi. Majlis penasihat Shariah
di bank-bank ini berfungsi besar bagi memastikan tanda ‘halal' yang ada
pada bank islam itu, benar atau tidak.
Bagaimanapun,
riba masih boleh wujud secara senyap-senyap atau terangan di perbankan
islam jika majlis penasihat Shariah dan pegawai Shariah di bank lalai
dari tugasan mereka. Ataupun, ia boleh juga terjadi jika pihak
pengurusan tidak sensitive dan mengabaikan nasihat penasihat Shariah.


CERMIN : DALAM SISTEM PERBANKAN SECARA UMUMNYA, BOLEH USTAZ JELAZKAN UNSUR-UNSUR RIBA YANG TERDAPAT DI DALAMNYA?

UZAR : Jawapan bagi soalan ini amat panjang, ringkasnya seperti berikut:

PERTAMA : Riba dalam pinjaman. Apabila
seorang pelanggan datang ke sebuah Bank Konvensional atau sebarang
Institusi Kewangan yang tidak menawarkan produk Islam; lalu ingin
membuat pinjaman untuk :

a- Membeli kereta ( Car Loan )
b- Membeli rumah ( Home Loan )

c- Mendapatkan modal syarikat (Term Loan atau Overdraft )

d- Membeli mesin dan alatan untuk syarikat ( Hire Purchase Loan )

e- Membuat pinjaman peribadi ( Personal Loan )


Ketika
itu, proses pinjam meminjam di antara kedua-dua pihak akan dibuat.
Sebagai contoh di Bank Konvensional hari ini : atas permintaan si
pelanggan B, Bank A memberi pinjaman RM 100,000 kepada pelanggan B,
tetapi Bank menetapkan bunga atau faedah atau interest sebanyak 8 %
daripada jumlah pinjaman itu ( RM 8,000) di bawah nama interest bagi
membolehkan pelanggan mendapat wang yang diperlukan. 8 % ITULAH YANG
DINAMAKAN RIBA AD-DUYUN JENIS AL-QARD .[/size]



KEDUA : Riba dalam Akaun simpanan dan pelaburan. Ia berlaku apabila pelanggan meletakkan wangnya di dalam akaun :
1) Akaun Pelaburan Dengan Pulangan Tetap (Fixed Deposit account).
2) Akaun Simpanan Biasa (Ordinary Saving account).


KETIGA : Riba dalam Kad Kredit

KEEMPAT : Riba Dalam Insuran Konvensional


KELIMA : Riba yang berlaku dalam jual beli barang kemas (emas) dengan secara ansuran

_________________
aku sesat...
hmm... i think so...
help me pliz...?



my new num...
.-0176652669-
sory sgt2 klu b4 dis
ada yg xd balas msj nya...
maaf d minta...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ezatameer
Sponsored content




PostSubject: Re: Psl PTPTN   Today at 6:18 am

Back to top Go down
 
Psl PTPTN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
~~Nine-O Club~~ :: Kedai Kopi :: News Update-
Jump to: